Slovníček

ALA (KYSELINA ALFA-LINOLENOVÁ)

  • omega-3 mastná kyselina
  • významná pro řízení a souhru životních procesů v organismu, pro imunitu, nervový a srdečně-cévní systém

 

LAKTÓZA (MLÉČNÝ CUKR)

  • důležitý zdroj energie pro kojence
  • při vstřebávání se laktóza štěpí enzymem laktázou na glukózu a galaktózu. Je-li laktáza málo účinná nebo v těle chybí, dochází k poruchám trávení s příznaky intolerance mléka
  • kozí mléko obsahuje méně laktózy než kravské mléko a v souvislosti s lepší stravitelností je kozí mléko tolerováno i jedinci alergickými na laktózu

 

LAKTÁZA

  • enzym štěpící mléčný cukr (laktózu) na jednoduché cukry (glukózu a galaktózu)
  • je přítomen ve střevní sliznici, v kojeneckém věku jej tělo produkuje nejvíce, potom produkce laktázy přirozeně klesá a její nedostatečná tvorba je spojována s nesnášenlivostí mléka

 

POLYAMINY

  • bioaktivní látky; hrají významnou roli pro růst a dozrávání sliznice střev a zapojují se do imunologických procesů
  • obsah polyaminů v kozím mléku se blíží mléku mateřskému

 

NUKLEOTIDY

  • bioaktivní látky; výrazně se zapojují do procesů chránících organismus před citlivostí na potravinové alergeny
  • obsah nukleotidů v kozím mléku je podobný jako v mléku mateřském

 

OLIGOSACHARIDY

  • přirozeně se vyskytují v mateřském mléku v relativně vysoké koncentraci, působí preventivně proti infekci a průjmu
  • jsou v tlustém střevě nestravitelné a působí jako prebiotika, tj. pomáhají rozvíjet probiotickou flóru a zlepšují imunitní systém
  • kozí mléko obsahuje více oligosacharidů se složením podobným mateřskému mléku než mléko kravské

 

PREBIOTIKA

  • nestravitelná složka potravy (vláknina)
  • hrají důležitou roli pro střevní bakterie a podporují růst probiotické mikroflóry
  • mají schopnost vázat některé a toxiny ze stravy, čímž pomáhají chránit střevní sliznici i celý organismus
  • podporou střevních bakterií zvyšují využitelnost minerálů, vitaminů a dalších významných živin pro správnou činnost organismu působí proti zácpě a nadýmání

 

ELIMINAČNĚ EXPOZIČNÍ TEST

  • základní metoda v diagnostice alergie na bílkovinu kravského mléka (ABKM)
  • ze stravy se naprosto vyloučí kravské mléko po dobu 2–4 týdnů (eliminace)
  • u plně kojených miminek vynechává důsledně kravské mléko ve všech podobách matka (vápník je třeba doplňovat v tabletách, poraďte se, prosím, se svým lékařem)
  • po vymizení příznaků se mléko opět podává (expozice) a sledují se projevy nemoci
  • expozice závisí na celkové anamnéze a na charakteru a závažnosti alergie, vždy prosím postupujte v souladu s doporučeními vašeho lékaře

 

B-LAKTOGLOBULIN

  • syrovátková bílkovina
  • mateřské mléko tuto složku vůbec neobsahuje
  • β-laktoglobulin je nejčastější alergen kravského mléka
  • β-laktoglobulin obsažený v kozím mléce je mnohem lépe stravitelný než v mléce kravském, z čehož vyplývá téměř nulový alergenní potenciál kozího mléka pro jedince s ABKM
  • v důsledku lepší stravitelnosti ß-laktoglobulinu v kozím mléce zůstává při konzumaci kozího mléka ve střevě po ukončení činnosti trávicích enzymů mnohem méně nestrávených zbytků bílkovin – což znamená mnohem menší zátěž pro střevo než při konzumaci kravského mléka

 

AS1-KASEIN

  • hlavní mléčná bílkovina a vedle ß-laktoglobulinu nejčastější alergen
  • alergie na další typ kaseinu – αS2 kasein či βS kasein – bývá obvykle méně častá
  • kozí mléko obecně obsahuje velmi nízký podíl αs1-kaseinu, který naopak převažuje v kravském mléce

 

PROBIOTIKA (BIFIDOBAKTERIE)

  • probiotické bakterie, které jsou součástí střevní mikroflóry
  • příznivě ovlivňují trávicí procesy
  • řada studií dokládá jejich podporu celkové odolnosti organismu – tzv. nespecifické imunity
  • ideální součást při léčbě průjmu, při užívání antibiotik nebo při nadýmání
  • napomáhají vstřebávání vitaminů (např. B12), minerálních látek (např. vápníku) či laktózy
  • jsou schopny produkovat vitamin K a také některé vitaminy řady B
  • jsou obsaženy v některých potravinách, např. v bílých jogurtech, kefíru, acidofilním mléku či nesterilizovaném kysaném zelí

 

KASEIN

  • bílkovina obsažená v mléce savců
  • na základě chemického složení kasein dále dělíme na αs1-kasein, αs2-kasein, ß-kasein a κ-kasein
  • nejvíce alergiků je alergických na syrovátkovou bílkovinu β-laktoglobulin, nebo právě na bílkovinný typ αs1-kasein
  • mateřské a kozí mléko obsahují velmi malý podíl αs1-kaseinu, který naopak převažuje v mléce kravském

 

LA (KYSELINA LINOLOVÁ)

  • patří mezi omega-6 mastné kyseliny
  • silný antioxidant, podporuje imunitu