Laktózová intolerance neboli nesnášenlivost mléčného cukru

Nesnášenlivost laktózy a alergie na bílkovinu kravského mléka (ABKM) mají podobné některé projevy, avšak různé příčiny.

Laktóza je mléčný cukr, který se přirozeně vyskytuje v každém mléce – i v mateřském. K rozštěpení laktózy je nutný enzym laktáza. Laktáza se vyskytuje ve střevní sliznici a v kojeneckém věku tohoto enzymu tělo produkuje nejvíce. Laktózová intolerance je enzymatická porucha, která může postihnout děti i dospělé, takže pak nejsou schopni „zpracovat“ mléčný cukr a dochází k nadměrnému kvašení tohoto nevstřebaného cukru ve střevech.

Projevy laktózové intolerance

  • nadměrné nadýmání
  • bolest bříška nebo
  • průjmy

Nikdy se nejedná o kožní (vyrážka, ekzémy) ani dýchací (astma) obtíže.

Vrozená laktózová intolerance se vyskytuje velmi zřídka u 1–3 % dětí, nelze ji léčit a přetrvává po celý život. Děti s vrozenou intolerancí nesnášejí ani mateřské mléko, příznaky se objevují již po požití velmi malého množství laktózy.

Získaná laktózová intolerance se naproti tomu vyskytuje častěji, např. po onemocnění trávicího traktu (při neléčené celiakii).

Co jíst?

Obsah laktózy je ve všech druzích mléka (kravské, kozí, ovčí) přibližně stejně. Přísná bezmléčná dieta není většinou nutná, často jsou dobře snášeny kysané výrobky (jogurty, kefíry) nebo tvrdé sýry, které obsahují jen malé množství laktózy, případně výrobky bez laktózy, jež jsou v dnešní době dostupné i v běžných supermarketech. Jestliže vaše dítě trpí laktózovou intolerancí, vždy se před podáváním mléčných výrobků poraďte s ošetřujícím lékařem.