Kojenecká kolika - pár rad jak pomoci miminku

baby-plac-kolika-408262_1280

 

Možná to znáte....Miminko klidně spinká a najednou se s velkým pláčem probudí. Snažíte se ho utišit, ale marně. Křečovitě se napíná, prohýbá a přitahuje nožičky k bříšku. Je doslova k neutišení. Jakmile bolest poleví, náhle přestává plakat a zcela se uklidní. Ta takhle nějak zcela názorně vypadá kojenecká kolika...

Hlavní fakta o kojenecké kolice

Kojenecká kolika znepříjemňuje život až 35 % všech kojenců. Asi každý si dokáže představit jaké to je, když nás postihne bolest břicha, pocit plnosti, nadýmání a trápí nás křeče v břiše. A teď si představte, že tento nepříjemný stav postihne vašeho malého drobečka a jak to tak bývá, ne jednou za čas, ale každodenně...Proč se tak vlastně děje? 

Trávicí trakt novorozenců se v prvních měsících života teprve vyvíjí, což je jedním z důvodů, proč jsou v tomto věku problémy časté. Chvíli trvá, než se proces trávení správně rozběhne a dostaví se pravidelné peristaltické pohyby a děťátko se naučí správně zapojovat břišní lis, což nám dospělým přijde jako naprostá samozřejmost. Mávnout rukou nad obtížemi našeho malého sluníčka? To samozřejmě rozhodně nemůžeme. Bolesti se totiž dostavují opakovaně, v relativně pravidelném čase, typicky navečer nebo v noci a mohou trvat i několik nekonečných hodin.

Jak pro pro miminko tak i pro rodiče je i slabší kojenecká kolika velmi vyčerpávající, ano, i zde můžeme koliku orientačně dělit dle intenzity obtíží. Kojenecká kolika se nejčastěji objevuje okolo 2. měsíce věku, může se ale objevit i dříve (od 2. týdne) a někdy i později. Kojenecké koliky obvykle mizí do pátého měsíce věku. 

Kojíte? Máme pro vás osvědčené rady, jak miminku pomoci: 

  1. U kojících maminek je velmi důležité dostatečně pít! Doporučuje se mít stále připravený nápoj a pít vždy, když si na to vzpomenete. Nebojte se vypít až 3 litry vhodně zvolených tekutin za den.
  2. Co pít? Vhodné jsou pro vás čaje s označením pro kojící maminky. Obsahují jednu nebo více osvědčených bylinek. Mezi ně se zařazuje především fenykl, kmín a anýz. Vyzkoušet můžete např. BABIO čaj pro kojící maminky, který je v bio kvalitě. 
  3. Co naopak nepít? Z nápojů byste měla vyloučit veškeré sycené nápoje, které podporují u miminka nadýmání. Vyloučení z nápojového lístku kojící maminky platí i pro kávu s kofeinem, černý a zelený čaj – stejně jako na vás, i na miminko působí povzbudivě a mohou tak narušovat klidný spánek miminka. 
  4. Buďte připravena na možnou laktační krizi. Přechodný nedostatek mateřského mlíčka není nic výjimečného a tak se nenechejte zbytečně vykolejit. Dopřejte si ve formě čaje např. jestřabinu
  5. Upravte svůj jídelníček - omezte nadýmavé potraviny, především luštěniny, některé druhy zeleniny – cibule, brokolice, zcela jitě vynechejte čerstvé pečivo a veškeré výrobky z kynutého těsta.

Naše tipy jak ulevit od koliky dětem na umělé mléčné výživě:

Ne vždy se je možné dítě kojit. Důvody obtíží s kojením bývají rozličné, společné je to, že se maminky nemožností kojit příp. nízkou produkcí mateřského mléka často velmi natrápí. Naše rada je nezoufat! Přestože mateřské mléko je pro dítě tou nejvhodnější výživou, v případě potřeby je možné sáhnout po náhradní kojenecké výživě. Tento krok je třeba vždy konzultovat s lékařem nebo s odborným pracovníkem v oblasti výživy dětí. Na rozdíl od doby minulé, kdy bylo bylo na trhu dostupné pouze jedno kojenecké mléko, v dnešní době si již naštěstí můžeme pohodlně a sofistikovaně vybrat. 

V současné době u nás existují v podstatě dva typy náhradních mlék (vyjma mlék speciálních). Jedny jsou založené na bázi kravského mléka (většina umělých mlék na trhu) a druhé, o kterých se obecně ví mnohem méně, to jsou mléka založená na bázi kozího mléka. Jenom ve stručnosti si připomeňme jeden z klíčových rozdílů. Již samotný proces trávení kozího a kravského mléka má svá specifika.

Po vypití mlíčka na bázi kozího mléka vzniká v žaludku dítěte měkčí trávenina, která je jemná a je lépe přístupná trávicím enzymům. Ty ji tak mohou rychleji a efektivněji začít štěpit.(1) Naopak u kravského mléka vzniká v žaludku dítěte tužší a relativně hrubá, hrudkovitá trávenina, jejíž rozklad je pro trávicí enzymy složitější a zdlouhavější. Vysvětlení, proč je náhradní mléčná výživa na bázi kozího mléka lépe stravitelnější spočívá tedy především v tom, že je rychleji a snadněji strávena. To je velmi zásadní zjištění a je to jedním z hlavních argumentů mnoha rodičů, kteří si vybrali kojenecké kozí mléko. 

Fenykl

Chybu neuděláte ani v případě, že dítěti podáte pár kapek fenyklového čaje, zvolit můžete čaj v bio kvalitě. Podat se doporučuje přímo před krmením nebo i mezi krmeními. Rovněž můžete podávat maminkami příznačně označované "kapky na prdíky" z lékárny - pochopitelně vždy po poradě s pediatrem! 

Správná poloha dítěte během kojení

Důležité je kojení ve správné poloze, dbejte na to, aby dítě spolykalo co nejméně vzduchu. Nenechávejte dítě zbytečně vyhladovět, protože pak by pilo příliš hltavě. Na druhou stranu ani příliš časté krmení není vhodné, mlíčko není v trávicím traktu dostatečně stráveno, čímž se mohou obtíže dítěte ještě zhoršit. Pokud ho chcete uklidnit, můžete mu k sání dát svůj čistý prst – nehet (pochopitelně krátce zastřižený) musí spočívat na jazyku dítěte.

Mezi krmeními se snažte dělat přiměřené, pravidelné přestávky. Dbejte na to, aby si po každém krmení děťátko odříhlo. Dopřejte mu na to čas a držte ho ve vzpřímené poloze po dostatečně dlouhou dobu. 

Snažte se o navození klidu a pohody dítěte

Zkuste omezit množství podnětů směrem k dítěti. Vypněte televizi, pusťte relaxační hudbu, ztlumte světla a do aromalampičky nakapejte pár kapek uklidňujícího oleje pro děti. Použít můžete směs bylinek nebo jeden druh např. levanduli.

Pomoci od koliky dítěti může i příjemná koupel a masáž

Vyzkoušet můžete jemné masáže bříška po směru hodinových ručiček, vždy od středu směrem ven. Děťátku to musí být příjemné, pokud se brání, nepokračujte. Použít můžete jemný dětský olej, event. ho můžete obohatit o kapičku fenyklového oleje. Zkuste přiložit na bříško teplou plínku, výborné jsou i nahřívací polštářky s gelem nebo s třešňovými peckami, které dlouho vydávají teplo. Vyrobit si ho snadno můžete i sami s různou náplní – kukuřice, rýže, pohankové slupky, lněné semínko, můžete přidat i uklidňující bylinky....Uleví i teplá koupel - miminko po ní zachumlejte do deky a nechte ho v teple.

Natřásání, rytmické pohyby

Naprosto přirozené a pro dítě velmi uklidňující je jemné pohupování v náručí a rytmické pohyby - sedněte si na cvičební balón a mírně se pohupujte....Dobré je i pravidelné cvičení s nožičkami v leže na zádíčkách (jako při jízdě na kole).

Výborné jsou také šátky či vhodně zvolená dětská nosítka, děťátko trpící kolikou chce chovat a chlácholit - přímý kontakt s Vámi a mírné pohupování je dítěti velmi příjemný a prospěšný. 

Léky dítěti dávejte jen po poradě s lékařem!

Ulevit mohou i některé léky, které zmírňují nadýmání, v krajním případě lékař někdy volí čípky či rektální rouzku - zde ale velký pozor! Používány by měly být pouze po poradě a na doporučení dětského lékaři či dětského gastroenterologa. Rozhodně není vhodné např. naučit dítě vyprazdňovat se jen s pomocí rektální rourky, její použití má být skutečně maximálně omezené.

V případě, že se Vám u dítěte cokoliv nezdá, obtíže dítěte jsou výrazné, přidružují se další obtíže, NIKDY neváhejte a včas kontaktujte dětského lékaře nebo navštivte dětskou pohotovot!

Denní režim, rodinné rituály

Na závěr jsme si nechali něco, co bylo dříve tak nějak samozřejmé, v dnešní uspěchané době však můžeme na rodinné rituály a pravidelný režim zapomínat. U dítěte velmi dobře funguje zavedení určitého denního režimu a dodržování rodinných rituálů, velmi se za jejich zavedení přimlouváme. Namísto chaosu a nepravidelnosti zaveďte režim a řád. Zejména se Vám to vyplatí ve večerních hodinách, kdy se neklid a únava z celého dne objevuje téměř u všech miminek. Na téma domácí pohody a rodinných rituálů ještě navážeme v příštím článku, který pro vás připravujeme. 

(1) Jasinska B. The comparison of pepsin and trypsin action on goat, cow, mare and human caseins. Rocz.Akad.Med.Bialymst. 1995; 40: 486-493.