Nenechte se zaskočit a podpořte svůj imunitní systém včas

imunitaCo je vlastně imunita?

Ze všech stran slýcháme, že máme začít posilovat imunitu, ale co je vlastně imunita? Obranyschopnost, imunita nebo imunitní systém je přirozený nástroj těla pro prevenci nebo boj s nejrůznějšími infekcemi. Bez imunity bychom nebyli schopni odolat útokům bakterií, virů, parazitů a dalších patogenů nebo nežádoucích chemických látek. Imunitní systém je nejsložitější systém našeho těla, skládá se z velmi rozsáhlé sítě specifických bílkovin, buněk, tkání a orgánů.

Jak dělíme imunitu?
Imunitu dělíme na vrozenou a získanou.

  1. S vrozenou imunitou se všichni již narodíme a hlavního rozvoje dosahuje krátce po porodu díky látkám v prvním mateřském mléku- kolostru. Vrozená imunitní odpověď hraje důležitou roli během prvních 7 dnů po setkání s infekční látkou. Mnohé z buněk vrozeného imunitního systému přímo spolupracují s jinými buňkami, aby aktivovaly získaný imunitní systém.
  2. Získaná imunita reaguje na patogeny velmi rychle, během několika hodin či minut. Během této imunitní reakce se tvoří paměťové T a B buňky (tzv. imunologická paměť), které následně umožňují rychlejší a účinnější akci při opakovaných infektech stejného typu. Imunologická paměť je charakteristickým znakem získané imunity, umožňuje nám přežít, přestože jsme neustále vystavováni útokům nejrůznějších patogenů.

Co když imunita nefunguje tak, jak má?

Někdy naše imunita není schopna účinně bojovat, důvodem mohou být některé dlouhodobě užívané léky, špatná životospráva, stres, nedostatečný spánek. Pokud tedy vás trápí nadváha, špatně spíte, trpíte ekzémy, opary nebo se „necítíte ve své kůži“, může se jednat o oslabenou imunitu. Začněte s posílením obranyschopnosti co nejdříve. Nečekejte tedy, až se budete cítit špatně a začněte pravidelně vyživovat imunomodulátory svůj „obranný štít“ hned teď, abyste zajistili, že zvládne přicházející podzimní nápor a zamezí akutním onemocněním.

bakterie a viryProč je dobé posílit imunitu před nástupem podzimu?

Období podzimu je rizikové kvůli výkyvům teplot, častým plískanicím nebo nižší intenzitě slunečního svitu, svoji roli hraje i poprázdninový nástup dětí do kolektivu, návrat do kancelářských prostor nebo každodenní tlačenice v hromadné dopravě. Proto je podzim pro mnohé z nás synonymem začínajícího kašle, rýmy a zvýšené teploty. Kvůli celosvětovým virózám jsme se na posilování imunity zaměřili ještě mnohem více. Stále častěji hledáme vhodné cesty, včetně doplňků stravy, které nám k silné imunitě pomohou.

Jak podpořit oslabený imunitní systém?

Zdravý životní styl a dostatečné množství některých vitamínů, minerálů a dalších imunitu podporujících látek vás připraví na následující období.

  • Kolostrum obsahuje všechny základní živiny pro novorozence savců během prvních pár dnů života. Kolostrum se pyšní vysokými koncentracemi bioaktivních proteinů, vitamínů, minerálů, růstových faktorů a také oligosacharidů. Doplněk stravy s kolostrem, můžeme proto směle nazvat multifunkční potravinou, která nabízí nesčetné množství výhod pro lidské zdraví.
  • Vitamín D je životně důležitý pro správné fungování imunitního systému, ale také zlepšuje vstřebávání dalších vitamínů a minerálů v těle, jako je vápník, železo, hořčík, zinek.
  • Vitamín C je ve vodě rozpustný vitamín, který přispívá k imunitní obraně podporou různých buněčných funkcí jak vrozeného, tak získaného imunitního systému. Kromě vitamínů nebo přírodních látek rostlinného a živočišného původu jsou uznávanými imunomodulátory také minerály a stopové prvky, jako například měď.
  • Měď je důležitý stopový prvek, který přispívá k normální funkci imunitního systému, svoji nezastupitelnou roli hraje také při přenosu železa.

Biologicky aktivní látky skořice

Skořice je osvědčený přírodní prostředek pro podporu normální činnosti kardiovaskulárního systému, cirkulace krve, udržuje normální hladinu cholesterolu a cukru v krvi, podporuje dále činnost reprodukční a močové soustavy a také dýchacího systému.

Nezapomínejte ani na zdravý životní styl, otužování, pravidelný pohyb, pobyt venku a dostatečné množství zeleniny a/nebo ovoce každý den, to vše se příznivě odrazí na vaší odolnosti a tedy i na zdravotním stavu.