Jak vykouzlit ty nejkrásnější Vánoce, bez spěchu a stresu?

Vyzkouzlete si ty nejkrásnější Vánoce!

 

Těšíte se na Vánoce, ale současně se tak trochu obáváte předvánočního všeobecného šílenství? Přečtěte si pár tipů, jak si vykouzlit ty nejkrásnější Vánoce, které si užijete skutečně naplno, a přitom bez spěchu a stresu.  

V každé rodině jsou Vánoce jiné, u vás nemusí být přesně takové jako u ostatních. Přestaňte se ohlížet na ostatní a vykouzlete si Vánoce přesně takové, jaké je chcete mít vy a vaši nejbližší. Zkuste už nyní poppřemýšlet, co by vás a vaše blízké o vánocích nejvíc potěšilo, co byste chtěli zažít a kam se společně vypravit, či koho navštívit. Po válečné poradě přejděte k činům. Začněte si plnit kalendář termíny, objednejte si včas vstupenky na zajímavé akce, naplánujte výlety, jestli vám to rodinný rozpočet dovolí, darujte si dárek v podobě zájezdu. Nemusíte přece Vánoce trávit ležením doma u televize a pojídáním vánočního cukroví, přestože klid a odpočinek si určitě zasloužíte. Vyrážejte na zajímavé kulturní akce, na procházky zimní přírodou a poznávejte nová místa, která vás vždycky tak trochu lákala. Uvidíte, že po dni stráveném aktivním pohybem a s vašimi nejbližšími, si zaslouženou chvilku klidu vychutnáte mnohonásobně víc, než kdybyste byli celý den zalezlí doma. 

Jak nejlépe ušetříte čas s přípravami vánoc? Zapojte celou rodinu!

Nemusíte být a nebuďte na všechny vánoční přípravy sama, zvolněte a zapojte celou rodinu! Každému dostatečně včas přidělte úkoly, které jsou v jeho silách a vysvětlete, proč je pro vás tak důležité, aby i ostatní s přípravou svátků pomohli. Vaši žádost o pomoc určitě neodmítnou. Další čas získejte zapojením příbuzných do hlídání dětí.  

6 tipů, jak chytře na vánoce

1. Vytvořte si "zařizovací" a nákupní seznamy. Pomohou vám s přípravami i organizací. Díky nim na nic nezapomenete. Napište si, co uděláte dnes, co tento víkend, co příští týden a co třeba necháte až na poslední týden před Vánoci. Seznamy vám pomohou zařídit a nakoupit vše potřebné dostatečně v předstihu. 

2. Objevte kouzlo nakupování po internetu. U nás například jednoduše nakoupíte vše, co se týká zdraví, a to jak dětí vašich či kamarádek, tak rodičů i prarodičů. Rychlý nákup přes internet vám usnadní život, ušetří čas i peníze. Opět ale platí pravidlo objednat vše potřebné raději v předstihu. Výjimkou, kam se určitě vypravte osobně jsou vánoční trhy, kde nejlépe nasajete vánoční atmosféru. Pokud si s některými dárky vůbec nevíte rady, sáhněte po voucherech či dárkových poukazech, které zaručeně přijdou vhod. 

3. Na velké nákupy si objednejte doručení. Ušetříte si tak tahání těžkých tašek. Nakupte vše do zásoby, ať nemusíte dokupovat během svátků. 

4. Delegujte na nákupy ostatní. Do nezbytných pochůzek zapojte své blízké. Pochůzky, kam musíte osobně si maximálně zpříjemněte, ať už je to nákup stromečku či kapra, udělejte z toho rodinnou událost a příležitost pro příjemně strávený společný čas. 

5. Cukroví pečte společně s rodinou a upečte jen to, co vás bude doopravy bavit, ostatní druhy si v předstihu objednejte. 

6. Vánoční úklid - nenechte se těmito slovy vyděsit. Nemusí být nutně dokonale načančáno! Navíc, v dnešní době si můžete objednat pomoc na kompletní vánoční úklid včetně tepování koberců, sedaček i mytí oken. Vy už pak jenom dotáhnete detaily. Skvělou vánoční atmosféru vám zajistí svíčky, vůně purpury a světýlka.  

 

inspirace pro vás - Vánoční low carb dobroty od MyKETO:  

kasevajecny likerpernickypunc

 

vánoce pro děti. připravte nezapomenutelné svátky!  

Neváhejte do vánočních příprav zapojit i děti. Nechte jejich drobné ručičky trénovat zručnost při rukodělných pracech, vykrajování těsta a zdobení perníčků či lepení zimních motivů na okna. Vy jenom dohlížejte, děti motivujte a podporujte, a přitom si v klidu vypijte třeba lahodný čaj. Dětské výtvory určitě stojí i za tu trochu nepořádku, kterému se sice nevyhnete, ale určitě jej společnými silami hravě vyřešíte.

S předstihem si nezapomeňte opatřit rozličné výrobní postupy a vykupte obchody s potřeným materiálem. Inspirujte se na internetu kreativními nápady ostatních maminek a nezapomeňte se také pochlubit!

Myslete i na ty, kdo pomoc druhých skutečně potřebují a připravte společně s dětmi dárečky třeba pro seniory nebo děti z dětských domovů. 

Už začátkem Adventu nakupte dětské knihy s vánočními příběhy a před spaním dětem čtěte či vyprávějte, jak Vánoce prožívají lesní zvířátka, jak se o Vánocích probouzejí zimní střítci a přihoďte tajemné vyprávění, kdo a kdy jim přinese vánoční dárky.

Tím, že necháte děti aktivně se zapojit do vánočních příprav, učiníte vaše Vánoce originální a nezapomenutelné. Děti vám oplátkou pomohou objevit ryzí poselství Vánoc, kterým je láska k bližním, život v klidu a míru. V dnešní uspěchané době pozapomínáme na duchovní hodnoty nebo si ne zcela uvědomujeme jejich zásadní význam, ale právě čas vánoční nám poskytuje prostor trochu zpomalit a uvědomit si jaké hodnoty jsou skutečně důležité. Určitě jich vymyslíte mnohem více!  

 

Ty nejkrásnější Vánoce přeje váš GOLDIM z Jižních Čech.