Kozí mléko – znovuobjevený elixír krásy a zdraví

Která žena by nechtěla být krásná a stále mladá? Neustále hledáme nové a nové prostředky pro omlazení a vyhlazení pleti. Jedním z těch významných může může být i pravidlené pití kozího mléka. 

Kozí mléko má obrovskou tradici využití. Již 400 let před naším letopočtem jej doporučoval Hippokrates. Věhlasná vládkyně Egypta, Kleopatra, si byla dobře vědoma příznivých účinků kozího másla a hojně jej využívala, aby si udržela krásnou a mladistvou pleť. Zavzpomínat můžeme i na proslulou rakouskou císařovnu Alžbětu Bavorskou zvanou Sissi, která byla pravidelným strávníkem kozího mléka. Zašla dokonce tak daleko, že na všech svých cestách s sebou vozila kozu, aby měla kdykoli k dispozici čestvé kozí mléko. 

Kozí mléko je ideální dietní potravina. Je vhodné pro vnitřní i zevní užití. Podporuje celkové zdraví a imunitu. Pomáhá předcházet civilizačním nemocím. Dokonce dokáže do jisté míry bojovat s výskytem alergií a mírní projevy na kůži. Z naší nabídky můžete vyzkoušet novinku, Kozí mléko sušené instantní. V naší nabídce nechybí ani kojenecká kozí mléka počáteční a pokračovací. Seznamme se blíže s jeho složkami, které jsou pro kosmetické účely významné: tuk a syrovátka. 

Co obsahuje kozí mléko?

  • Látky tukového charakteru, nasycené a nenasycené mastné kyseliny (např. esenciální kyselina linolová a linolenová),
  • Fosfolipidy, ceramidy,
  • Lehce vstřebatelné bílkoviny,
  • Mléčný cukr - laktózu (jeho obsah je mírně nižší v porovnání s kravským mlékem – 4,4 % vs. 4,8 %),
  • Koenzym Q10 a další látky s antioxidačním účinkem,
  • AHA kyseliny- označované také jako ovocné,
  • Vitamin C, vitamin A a vitaminy skupiny B,
  • Minerální látky: vápník, hořčík, draslík, fosfor,
  • Stopové prvky: mangan, zinek, selen,
  • Mnohé další biologicky aktivní látky (např. enzymy). 

Jak příznivě působí kozí mléko na pleť? 

  • Pozitivní vliv má u ekzémů a kožních alergií,
  • Mírní projevy u přecitlivělé a velmi suché pleti – svědění, pocity pnutí,
  • Podporuje zlepšení pleti s akné,
  • Přispívá k omlazení pokožky a zpomalení procesu stárnutí,
  • Pomáhá redukovat tvorby vrásek, 
  • Zlepšuje ochrannou funkci pokožky před škodlivými vlivy vnějšího prostředí,
  • Aktivuje regenerační procesy pokožky – podporuje hojení,
  • Zklidňuje a zjemňuje pokožku 

Pomoc pro zralou pleť žen se sklonem k problémům  - ekzémy, kožní alergie, akné

Pokud máte citlivou, suchou nebo mastnější pleť se sklony k akné, kozí mléko Vám může pomoci kvalitu pokožky zlepšit. Také u pleti se sklonem k ekzémům, alergiím a u lupénky je kozí mléko doporučováno, např. ve formě konzumace fermentovaných kozích mléčných výrobků či pravidelného pití kozího mléka. Nahradit s ním zcela můžete mléko kravské. Krémy s kozím mlékem pomáhají mírnit svědění a pnutí pokožky, díky přísadě kozího mléka je pokožka lépe hydratovaná, méně se tvoří šupinky. 

kozí mléko výborně pečuje o citlivou pokožku u dětí

Je známo, že v současné době je mnoho dětí, které trpí alergiemi a jejich projevy na kůži, především ekzémy. Počty dětí s těmito obtížemi se v západních zemích a u nás neustále zvyšují. Zde se otevírá prostor právě pro naturální produkt - kozí mléko. Vedle kozího mléka (u těch nejmenších pak kojeneckého kozího mléka) je vhodné do výživy dětí zařadit dětské příkrmy s kozím mlékem, Kozí kaše. Vedle pravidelného zařazení do jídelníčku dítěte je popisovaná také zevní aplikace kozího mléka. Výborné jsou např. koupele s přídavkem šálku kozího mléka. Příznivé výsledky těchto koupelí byly zaznamenány především u dětí s atopickými ekzémy a lupénkou.

Kozí mléko představuje celý koktejl účinných látek

V současné době je známo přes 200 různých složek mléka. Představme si kozí mléko jako koktejl matky Přírody, která nám v něm poskytuje řadu velmi účinných látek. 

Která složka kozího mléka je nejdůležitější?

Je těžké uvést jednoho hlavního nositele účinku, protože v kozím mléce působí tyto látky v jednom účinném komplexu. Vyjmenujme si proto hned několik hlavních nositelů účinku. Nejznámější pro vás možná bude koenzym Q10, který známe z řady různých krémů a sér pro kvlaitu pleti. Ještě, než se dostaneme k látkám tukového a bílkovinného charakteru, řekněme si o koenzymu Q10 pár slov. 

kozí mléko je zdroj přírodního Koenzymu Q10

V dermatologii je dobře známý příznivý účinek koenzym Q10. Výborně působí na unavenou a povadlou pleť, chrání ji před negativním vlivem volných kyslíkových radikálů, které na nás každodenně útočí. Koenzym Q10 se v boji s nimi velmi osvědčil. Je známo, že díky antioxidační ochraně, kterou pleti poskytuje, omezuje tvorbu vrásek a celkově zpomaluje proces stárnutí pokožky. V kozím mléce je koenzym Q10 obsažen společně s dalšími látkami s podobným (tedy antioxidačním) účinkem. Důležité je, že z kozího mléka se tyto látky velmi dobře vstřebávají a tělo je tak může snáze využít. 

AHA kyseliny z kozího mléka

Pokud chodíte ke kosmetičce, určitě jste již zaslechli o AHA kyselinách. Tyto organické látky se používají k odstranění odumřelých buněk pleti a k urychlení tvorby buněk nových. Tím AHA kyseliny pomáhají k omlazení pleti a zlepšení jejího vzhledu. Také s odstraněním hyperpigmentace a drobných jizviček jsou dávány AHA kyseliny do souvislosti. Tyto látky jsou obsažené v kozím mléku, či třeba v ovoci. 

Kozí mléko obsahuje substance pro zvláčnění pokožky

Ve skladbě kozího mléka jsou velmi významné látky tukového charakteru. Z nich uveďme fosfolipidy, ceramidy a nenasycené mastné kyseliny. Tyto látky se vestavují přímo do struktur pleti, do membrán jednotivých buněk a to jak v hluboké, tak v povrchové vrstvě kůže. Na povrchu pokožky pomáhají obnovit ochranný film kůže, čímž zmenšují prostupnost kůže pro škodlivé látky a také ty látky, které mohou pokožku nepříjemně dráždit. Jinými slovy kozí mléko obsahuje složky, které působí protizánětlivě a dokonce protialergicky. Zvláčňují a zjemňují pokožku. Snižují její podráždění.

Bíkovinné složky kozího mléka bojují proti bakteriím 

Látky proteinové povahy kozího mléka a mléčných výrobků z něj mají vliv na hydrataci pokožky a zamezení jejímu nadměrnému vysušování. Pokožka je tak na pohled hladší a lépe hydratovaná. Jejich účinky dále zahrnují bakteriostatické působení, díky kterému dokáží zastavit růst nežádoucích bakterií, čímž se vysvětluje pozitivní vliv kozího mléka na akné a záněty kůže. 

kozí mléko dodává pleti široký Komplex minerálů a vitamínů

Celkový obsah minerálních látek v kozím mléce se pohybuje v rozmezí od 0,78 g až 0,83 g/ 100 ml mléka, což je relativně velmi vysoké zastoupení, mnohem vyšší než např. u mléka kravského. Z nejvýznamnějších makroprvků obsahuje zejména vápník a hořčík. Z mikroprvků pak mangan, zinek a selen. Pro pleť má význam v nejvyšší míře zinek a selen, pro zklidnění projevů alergií vápník. Velmi důležité pro naše tělo je, že přítomné minerály jsou v organické, tedy snadno využitelné formě (organicky vázané prvky). Výčet obsažených vitamínů je poměrně široký, zde se hodnoty blíží kravskému mléku. Pro pleť jsou důležité vitamíny skupiny B a rovněž vitamín C a A. 

 

Kozí mléko je nesporně zajímavou složkou naší výživy. Kozí mléko využívali již naši předkové dávno před naším letopočtem, je tradiční součástí mnoha dochovaných receptur lidového léčitelství. Využívali jej královny a císařovny jako zkrášlujícího prostředku. Nyní jej znovu objevujeme. Jeho přínosy zkoumá řada probíhajících studií. Již nyní je jasné, že přínos pro lidské zdraví může být obrovský a vedle kůže zahrnuje celou řadu systémů organismu, kde pozitivně působí. O těch si ale řekneme zase až příště.