Kozí mléko v kojenecké výživě - závěry nové studie

koza-1200x628_clanek_mleko

 

Převzato ze světové odborné literatury: 

Novozélandský a australský výzkum využití kozího mléka přináší každoročně nové zajímavé poznatky. 

Podle nového australského výzkumu se 14 druhů oligosacharidů - prebiotik, které podporují růst prospěšných bakterií a chrání před škodlivými mikroorganismy ve střevech - se přirozeně vyskytuje v kojeneckém kozím mléku. Tento objev lze použít k ochraně dětí před gastrointestinálními infekcemi, kdy oligosacharidy inaktivují patogeny, jako je E. coli, která je odpovědná za téměř třetinu případů průjmů dětí díky své schopnosti navázat se na střevní buňky.

Mateřské mléko je nejlepším a nejbohatším zdrojem ochranných prebiotických oligosacharidů. Kozí mléko je výzkumníky často onzačováno za mléko, které je nejblíže mateřskému mléku, v této konkrétní studii pokud jde o oligosacharidy.

"Bylo překvapivé, že hodnocené složení kojeneckého kozího mléka obsahovalo stejně rozmanité spektrum přírodních oligosacharidů, které se nacházejí v čerstvém kozímu mléku, protože to znamenalo, že nebyly ovlivněny zpracováním, a to ani během tepelného zpracování aplikovaného během výroby. Navíc bylo neočekávané, že malé dávky oligosacharidů ve výrobcích jsou dostatečné pro podporu růstu prospěšných bakterií a pro zabránění uchycení patogenních bakterií ke střevním buňkám,"
  uvádí Harsharn Gill, vedoucí oddělení Centrum pro výzkum potravin a inovace na RMIT University a vedoucí řešitel studie.

Kozí mléko je velice podobné lidskému mateřskému mléku.

Po analýze dvou komerčních australských receptur pro kojence ve věku 0-6 měsíců a 6-12 měsíců bylo zjištěno, že ze 14 forem oligosacharidů, které se nacházejí v kozím mléku, bylo 5 druhů oligosacharidů nalezeno v lidském mateřském mléce. Spolu s sialylovaným oliogosacharidem byl v kozím mléku nejvíce přítomen fukosylovaný typ oligosacharidu. Podle Gilla je tento oligosacharid také nejhojnějším druhem v lidském mléce.

Použití kozího mléka jako základní složky mléka pro kojence

Kojenecké kozí přípravky bez obohacování umělými oligosacharidy (na českém trhu již jsou kravská kojenecká mléka s přidávanými 2´-FL oligosacharidy - pozn. překladatele) mohou být daleko více účinné při podpoře zdravého střevního systému. Je však třeba poznamenat, že rozmanitost a množství oligosacharidů nalezených v analyzovaných kojeneckých přípravcích na bázi kozího mléka byla nižší než u sledovaného mateřského mléka,“ připouští výzkumník.

Výsledky byly také publikovány koncem roku 2019 v prestižním časopise: Journal of Nutrition(2019), 122, 441-449. 

Původní práce: Goat milk formula for infant nutrition: Study notes prebiotic and anti-infection properties.