5 tipů jak odstranit nespavost u dětí

Vyspím se ještě někdy? To je otázka, která trápí mnoho maminek. Miminko spící celou noc, to je přání každého rodiče. Bohužel velmi často tomu tak není. I když se většina maminek před příchodem miminka připravuje na to, že jejich dny budou vypadat úplně jinak, na to, že nebudou spát tak jako doposud, že si nesnědí v klidu teplý oběd i na to, že si v klidu nepřečtou svoji oblíbenou knihu. Přes všechna očekávání může být skutečnost velmi vyčerpávající a stresující. Jak teda na noční nespavost detí?

Pomoc, moje dítě nespí!

Pokud se párkrát do měsíce nevyspíte například, když vašemu děťátku rostou zoubky, je všechno v pořádku. Ale pokud se probouzíte každé 2 hodiny, abyste zkontrolovala, uspala plačící miminko nebo jej nakrmila po dobu několika týdnů nebo měsíců, je to pro vás velmi velmi náročné, což neprospívá ani vám, ani vašemu děťátku. Jste nevyspalá, a přesto musíte zvládnout veškerou celodenní péči kolem miminka.

Základní, obecné potřeby kojenců během prvního roku života, shrnuli do přehledné tabulky.

Pochopení rozvrhu spánku a potřeb krmení podle věku dítěte je klíčem k tomu, abyste věděla, co můžete očekávat v různých vývojových obdobích dítěte. 

Denní režim

0–6 týdnů

2–3 měsíce

4–6 měsíců

6–10 měsíců

10–12 měsíců

Začátek dne

7:00

6:00-6:30

7:00–8:00

7:00

6–7:30

Celková doba spánku za 24 hodin

15–18 hodin

14–16 hodin

12–15 hodin

11–15 hodin

11–14 hodin

Počet spánků za den

3–5, v délce 30 min – 3 h

3–4, v délce 30 min

3, v délce 1–3 hodiny

2–3, v délce 1–3 hodiny

1–2, v délce 1–2 hodiny

Jak dlouho je miminko vzhůru mezi jednotlivými spánky

30–60 minut

45 minut–2 hodiny

1,5–2 hodiny

2-3 hodiny

2–4 hodiny

Večerní spánek

21:00–22:00

20:00–21:00

20:00–21:30

20:00–21:30

20:00–21:00

 

5 typů jak odstránit nespavost detí nase mleko kojenec

 

Pravidelné rituály jsou skvělý základ pro spokojený spánek, ale i vývoj miminka.

Jak ale vysvětlit děťátku, že je čas jít spát a není zrovna čas na hraní?
  • Miminka mají ráda stále stejné věci, které se dokola opakují. Vytvořte svému děťátku pravidelné rituály, ze kterých bezpečně pozná, že je čas na spaní.
  • Zhruba do 6 týdnů života, nemá kojenec přesně stanovený čas pro usnutí. V tomto období spí miminka prakticky neustále. Již za 4 až 6 týdnů si však všimnete změn v jeho spánkovém režimu.
  • Namísto mnoha krátkých „odpočinků“, se spánek vašeho dítěte spojí do méně častých, delších spánků.
  • Se zaváděním pravidelných režimů můžete začít kdykoliv, nikdy není příliš brzy, ani příliš pozdě. Skvělá je například jemná masáž před spánkem, zpěv nebo klidné povídání, vše může být podnětem pro vaše miminko, že je čas jít spát.

Vyzkoušejte našich 5 tipů pro klidný a nerušený spánek vašeho děťátka. 

  1. Moro reflex
  2. Minimalizujte oční kontakt
  3. Dostatek jídla v pravidelných intervalech
  4. Správna teplota v místnosti
  5. Klidné prostředí a tma

 

5 typů pro nespavost dětí náhled

 

  • Moro reflex

Už jste někdy slyšeli o Morově reflexu? Je to reflex, se kterým se rodí prakticky všechna miminka. Znáte ten stav, který máte, když usínáte a najednou máte pocit, že spadnete? I to se stává dětem. A bohužel pro vás, během spánku, což způsobí, že se děti náhle leknou a většinou se probudí. Moro reflex ochraňuje vaše miminko v raných fázích jeho vývoje. Tento reflex je téměř jako poplach, který se spustí při jakýchkoli náhlých změnách smyslové stimulace (hlasitý zvuk, náhlý dotyk nebo jakákoli událost, která vyvede dítě z rovnováhy, i když je v postýlce). Zkuste zavinovat své miminko do péřové nebo bavlněné zavinovačky. Zavinovačky byly od pradávna používány pro zklidnění dětí. Nyní jsou opět velmi v kurzu. Po zavinutí, mají miminka pocit bezpečí, zavinovačka jim připomíná známé prostředí v bříšku u maminky.

  • Minimalizujte oční kontakt

Může to znít trochu zvláštně, ale prodloužený oční kontakt je ve skutečnosti pro děti velmi stimulující. Ideální je tlumené světlo a klid s minimálním očním kontaktem.Pokud krmíte své miminko uprostřed noci, je důležité udržovat jej v klidu. I když možná děláte ty správné věci, pokud jde o atmosféru (udržování temné místnosti, bez silných zvukových vjemů atd.).Delší pohled nebo vzrušení ve vašem hlasu může být signálem pro vaše dítě, že je čas na hraní. Mluvte tlumeně a minimalizujte oční kontakt, aby vaše miminko vědělo, že je stále ještě čas spaní, ne hraní!

  • Dostatek jídla v pravidelných intervalech

Krmte své dítě tak dlouho, jak potřebuje. Vyhraďte si na krmení dostatek času, nezáleží na tom, zda kojíte, krmíte pokračovacím mlékem nebo vaše miminko dostává již příkrmy. Pokud před nočním spánkem dopřejete vašemu miminku dostatečné množství mléka nebo večerní kaše (větším jedlíkům můžete množství mírně navýšit), postupně přestane během noci vyžadovat další mléko a bude déle a klidněji spát. Večerní krmení by mělo trvat, stejně jako přes den, maximálně jednu hodinu. Kojení nebo krmení během noci by mělo být o polovinu kratší.

  • Správná teplota v místnosti

Teplota v místnosti může mít překvapivě velký vliv na kvalitu spánku vašeho miminka. Místnost by neměla být ani příliš chladná ani přetopená, oboje může vést k častému buzení. Ideální teplota v pokoji, by měla být kolem 19–21 °C. Pokud necháváte vašemu miminku přes noc otevřené okno, ujistěte se, že teplota v místnosti neklesá pod 18 °C.

  • Klidné prostředí a tma

Pokud do místnosti, kde spí vaše miminko doléhají zvuky z ulice, štěkot sousedova psa nebo zvuk z televize, případně jiné rušivé zvuky, zkuste bílý šum. Bílý šum maskuje tyto nepříjemné zvuky, jedná se o zvuk, kombinující všechny frekvence, které je lidské ucho schopno zachytit. Působí relaxačně. Zvuk bílého šumu najdete například na YouTube nebo jej můžete pořídit v podobě hračky, která tento šum přehrává. Tma je pro spánek zásadní. V místnosti nechte zhasnutá ideálně všechna světla, tma je pro vaše miminko uklidňující. Můžete nechat svítit malou lampičku s tlumeným světlem, kterou umístíte maximálně od výšky kolen.

Co si z článku odnést:

Miminka od určitého věku (6–10 týdnů) ocení pravidelné, příjemné rituály, které vám pomohou vaše dítě před spánkem zklidnit a navodit hezkou atmosféru ke spánku.

Uklidňující aktivity: koupání, jemná masáž levandulovým olejem, houpání, zavinování miminka před spánkem.

Důslednost: důsledně dodržujete veškeré vámi stanovené režimy, které se pro vaše miminko brzy stanou „podnětem“, že je čas jít spát!

Jednoduchost: vaše společné rituály by měly být jednoduché a snadno dodržitelné kdekoliv, i pokud nejste zrovna doma.

Pravidelné rituály jsou skvělý základ i pro další životní období, včetně předškolí a školní docházky.

poruchy spánku u dětí a jejich řešení