Detox - krok ke zdraví a vitalitě

 zmenseno-Depositphotos_90500212_xl-2015
 
 V dnešním světě jsme doslova na každém našem kroku vystaveni znečištěnému životnímu prostředí škodlivými a toxickými látkami. Na významu tak nabývá vnitřní očista těla 

Díky detoxikaci těla chráníme naše zdraví

Nahromaděné škodlivé látky v organismu mohou způsobovat celou řadu zdravotních obtíží. Detoxikační kúra je na místě, zejména pokud začínáte pociťovat ztrátu energie, vitality, nedaří se vám zhubnout nebo vás přepadají obtíže, jinými slovy prostě potřebujete upevnit své zdraví. Kdy a jak začít?  

Detoxikace je krokem, jak žít zdravěji a cítit se lépe

Správná detoxikační kúra by měla být provázena úpravou stravovacích návyků, zařazováním prospěšných potravin (a vyřazováním těch méně vhodných) a měla by podpořit všechny orgány, které se na detoxikačním procesu lidského těla podílejí, především však játra, která sehrávají při neutralizaci škodlivin klíčovou roli. Detoxikační úlohu v lidském těle dále zastávají ledviny, střeva, plíce, kůže a lymfatický systém. Řízená detoxikace našeho organismu je krokem, jak žít zdravěji a cítit se subjektivně lépe, vitálněji a odpočatě. 

Jaro je ten nejlepší čas kdy začít

Kvalitní a šetrnou očistnou kúru doporučovali zařadit již naši předkové, a to na jaře, kdy se tělo "probouzí"  ze zimního spánku a dále také na podzim, kdy se tělo naopak na zimu připravuje. Jak vylepšit svůj jídelníček? Sáhnout můžete například po zelených superpotravinách, konkrétně po zeleném ječmeni či třeba mořských či sladkovodních řasách. Konzumovat je můžete samotné např. po rozpuštění sušené formy ve vodě nebo se dají zamíchat do ovocných či zeleninových smoothie, koktejlů apod.  

Podívejme se blíže na superfood Zelený ječmen   

Zelený ječmen je jednou z nejznámějších a nejvyhledávanějších superfoods vůbec. Velké pozornosti se mu dostává v populární, ale i vědecké literatuře. Uvádí se, že zelený, neboli mladý ječmen je „koncentrovaným zdrojem širokého spektra lehce využitelných a biologicky aktivních přírodních látek, je vynikajícím doplňkem výživy a obohacením jídelníčku, i případné redukční diety.“ píše dr. Gilian McKeithová ve svém bestselleru „Living Food For Health – 12 Natural Superfoods to transform your health“ (2013). Zelený ječmen dr. MecKeithová dokonce označuje jako „Toxin Terminator“. Rovněž podle jiných významných prací, publikovaných v American Journal of Chinese Medicine (2015) je zelený ječmen označovaný za jednu z nejvíce nadějných zelených potravin, superpotravin, současnosti a budoucnosti. Dopřát si můžeme zelený ječmen samotný nebo jako přísadu různých koktejlů či smoothie. I zarytí nepřátelé zelenému ječmeni často přijdou na chuť, když ochutnají skutečně kvalitní, chuťově přijatelnou sušenou šťávu z osení mladého ječmene. 

Neméně zajímavý je ostropestřec

Ostropestřec mariánský, Silybum Marianum L. je bylinou, kterou lidstvo zná a využívá již více než 2000 let. Právem si zaslouží naši pozornost, např. jako součást jarní pečující kúry o lidské tělo, protože kdo z našich předků či nás by nepotřeboval osvědčený pečující prostředek pro své zdraví? Ano, i v dnešní době s nejmodernější medicínskou péčí nám má ostropestřec stále co říci. Ke slovu přichází zejména při péči o jaterní tkáň, jeho využití je ale velmi široké. V minulosti se ve výživě využíval hlavně jemně mletý prášek, v dnešní době už víme, že to nejlepší z ostropestřce nám poskytne vysoce koncentrovaný extrakt z ostropestřce. 
 
Inspirujte se přírodou i vy. Přejeme vám krásné jaro!