Jak udržet játra zdravá a dobře fungující

Játra jsou největší pevný orgán v lidském těle. Jsou zodpovědná za obrovské množství základních funkcí, kterých je více než 500. Jsou součástí trávicího systému a hrají zásadní roli při odstraňování toxinů z krve, metabolizaci živin a imunitní funkce. V článku se dozvíte, jak játra regenerují, co se stane, když nefungují správně a jak je udržet zdravá.

játra a alkoholZimní měsíce jsou přímo stvořené pro firemní večírky, rodinné oslavy, vánoční a povánoční hodování se spoustou kalorického jídla a alkoholu, co na to ale vaše játra a žlučník?

Kalorická smažená a kořeněná jídla, spousta cukroví a zmiňovaný alkohol v kombinaci s nižší pohybovou aktivitou, mohou mít za následek nepříjemné pálení žáhy, pocit těžkého žaludku, nadýmání, průjem nebo zvracení. Abychom se těmto nepříjemnostem vyhnuli, pojďme se společně podívat na to, jak játra i žlučník pečují o nás a jak bychom měli my pečovat o ně.

Játra dospělého člověka váží kolem1,8 kg u mužů a 1,3 kg u žen a nachází se v pravé horní části břicha pod bránicí. Vaše játra zastávají přes 500 funkcí!

Za jaké funkce jsou játra zodpovědná?

očista jater

  • Tvorba žluči: Žluč pomáhá tenkému střevu rozkládat a vstřebávat tuky, cholesterol a některé vitamíny. Žluč se skládá ze žlučových solí, cholesterolu, bilirubinu, elektrolytů a vody.
  • Ukládání a vylučování bilirubinu: Bilirubin vzniká rozkladem hemoglobinu. Játra ukládají železo uvolněné z hemoglobinu, které tvoří nové generace krvinek.
  • Metabolizace tuků: Žluč rozkládá tuky a usnadňuje jejich trávení.
  • Metabolizace sacharidů: Játra ukládají sacharidy. Tělo dokáže rozložit uložené sacharidy v játrech (glykogen) na glukózu. Glukóza neboli cukr se uvolňuje do krevního oběhu, aby regulovala hladinu cukru v krvi a pro rychlý přísun energie.
  • Ukládání vitamínů a minerálů: Játra ukládají velké množství vitamínů rozpustných v tucích A, D, E, K.
  • Ukládání železa: Játra ukládají železo z hemoglobinu, připraveného k tvorbě nových červených krvinek.
  • Metabolizace bílkovin: Žluč pomáhá rozkládat bílkoviny pro trávení.
  • Filtrace krve: Játra filtrují a odstraňují sloučeniny z těla, včetně hormonů a alkoholu. V klidu játry protékají až 2 l krve za minutu.
  • Imunitní funkce: Buňky zapojené do imunitní aktivity se nacházejí ve velkém množství v játrech.

zdravá játraRegenerace jater

Vzhledem k důležitosti jater a jejich funkcí evoluce zajistila, že mohou znovu rychle růst, pokud jsou udržována zdravá. Všem obratlovcům, od ryb po lidi, mají schopnost játra znovu narůst. Játra jsou jediným vnitřním orgánem, který se může plně regenerovat. Dokáže se úplně zregenerovat, pokud zůstane minimálně 25 % zdravé tkáně. Játra mohou znovu narůst do své předchozí velikosti a schopnosti bez ztráty funkce během procesu růstu.

Nejčastější onemocnění jater

Orgán tak složitý, jako jsou játra, může mít řadu problémů. Zdravá játra fungují velmi efektivně. Následky však mohou být u nemocných nebo špatně fungujících jater nebezpečné nebo dokonce smrtelné.

  • Cirhóza: To znamená, že zjizvená tkáň nahrazuje jaterní buňky v procesu známém jako fibróza. Toxiny, alkohol a hepatitida jsou některé z mnoha faktorů, které způsobují tento stav. Nakonec může fibróza vést k selhání jater, protože funkce jaterních buněk je zničena.
  • Hepatitida: Neboli žloutenka je název pro obecnou infekci jater, kterou mohou způsobit viry, toxiny nebo autoimunitní reakce. Tento stav charakterizují zanícená játra.
  • Alkoholické onemocnění jater: Pití příliš velkého množství alkoholu po dlouhou dobu může způsobit poškození jater.
  • Nealkoholové ztukovatění jater (steatóza): Obvykle se vyskytuje spolu s obezitou a cukrovkou II. typu. Toto onemocnění je způsobeno nadměrnou konzumací potravy. Ke ztukovatění jater dochází díky postupnému prostupování tukové tkáně do tkáně jaterní.
  • Rakovina jater: Hlavními příčinami jsou alkohol a hepatitida. Je to šestá nejčastější forma rakoviny na celém světě.

Jak udržet játra zdravá a dobře fungující?

Nezdravý životní styl se odráží i na fungování jater. Protože játra jsou zodpovědná za trávení tuků, přílišná konzumace živočišných nebo ztužených tuků může játra nadměrně zatěžovat. To také souvisí se ztukovatěním jater. Vyhněte se nadměrné konzumaci alkoholu. Časté pití alkoholu způsobuje časem cirhózu jater. Nejdůležitější je změna stravovacích návyků a zařazení přiměřené pohybové aktivity v kombinaci s přírodními doplňky na pročistění a správnou funkci jater. Nejznámější je například Ostropestřec mariánský nebo Schizandra čínská, artyčok a cholin.