Jak se bránit bolestím kloubů?

shutterstock_348438230Se sychravým podzimem přicházejí bolesti kloubů, jak se jim bránit?

Podzimní výkyvy počasí jsou nepříjemným obdobím pro všechny, kteří trpí bolestmi kloubů, proč tomu tak je? Chladné a deštivé počasí doprovázejí změny tlaku, často nás proto bolí hlava, tyto změny počasí působí i na kloubní tekutinu, která je na výkyvy tlaku citlivá. Proto je možné, že bolesti kloubů jsou vyvolány také změnami počasí.

Pohybový aparát zajišťuje pohyb a držení našeho těla je složitý systém kostí, kloubů, svalů, šlach a kloubních úponů.

Klouby jsou spojnicí mezi jednotlivými kostmi. Pro pohyb nejdůležitější jsou tzv. synoviální klouby. Synovinální klouby se vyznačují velkou pohyblivostí, jsou potaženy chrupavkou, ve které se nachází kloubní tekutina s vysokým obsahem kyseliny hyaluronové. Chrupavka je tvořena převáženě kolagenem, její hlavní funkcí je tlumení nárazů a rozložení tlaku na kost.

Mezi hlavní synoviální klouby patří klouby: kolenní, kyčelní, loketní, ramenní nebo zápěstní.

Proč nás klouby bolí?

Pokud je chrupavka poškozená neplní svoji funkci tak, jak by měla. Mezi klouby dochází ke tření, které se projevuje jako nepříjemná bolest nebo otok. Což má za následek omezení pohybu. Bolestivost kloubů se netýkají pouze seniorů, ohroženi mohou být také mladší ročníky. Velmi často se s bolestmi kloubů potýkají aktivní sportovci nebo lidé s nadváhou, u kterých jsou klouby nadměrně zatěžovány buď vysokou hmotností nebo častou fyzickou aktivitou.

shutterstock_603092996Artróza, artritida, osteoporóza

To jsou tři nejčastější onemocnění kostí a kloubů. Každé má však jiný původ svého vzniku.

Artróza je degenerativní onemocnění, kloubů, které postihuje asi 12 % populace. Zhoršuje se s přibývajícím věkem. U tohoto onemocnění se chrupavka rozpadá a neplní svoji funkci, což vede ke ztuhlosti a bolesti kloubů. Bolest při artróze je vyvolána postižením okolních tkání, poškození samotné chrupavky totiž nebolí. Proto jsou první stadia artrózy špatně odhalitelná.  Artritida je zánětlivé autoimunitní onemocnění, které postihuje kloubní pouzdro.  Při tomto onemocnění imunitní systém napadá zdravou tkáň. Nejčastěji jsou postiženy klouby na prstech rukou, zápěstí nebo na chodidlech. Její příčina není stále jasná. Artritida často postihuje osoby ve středním věku. Ženy trpí artritidou častěji než muži. Osteoporóza neboli řídnutí kostí se týká jak mužů, tak především žen, které jsou k tomuto onemocnění náchylnější. Jedná se o metabolické onemocnění, důvodem bývá úbytek ženských hormonů po 40. roce věku. Kostní hmota řídne a kosti jsou křehčí. Osoby trpící osteoporózou jsou náchylné ke zlomeninám.

shutterstock_1276761454

Jak řešit problémy s pohybovým aparátem?

Všechny součásti pohybového systému by měly pracovat v dobré součinnosti, účinně a bezbolestně. Bohužel s přibývajícím věkem, po úrazech nebo při vysokém zatížení potřebuje pohybový aparát doplňovat nezbytné živiny.

  • Dbejte na vyváženou stravu s dostatkem vitamínů a minerálů (vitamín C, vitamín D spolu s vápníkem)
  • Zařaďte pravidelný pohyb jako je chůze, jízda na kole nebo plavání do svého denního programu. Podpoříte hybnost/mobilitu kloubů.
  • Pravidelně doplňujte speciální kloubní výživu formou doplňků stravy s kvalitními bylinnými extrakty, hydrolyzovaným kolagenem, kyselinou hyaluronovou a glukosaminem.