Léto a vodní radovánky. ANO, ALE bez nepříjemných infekcí močových cest

koupani-uro-bathing-beauty-842139_1280

 

Také patříte k těm, co si neumějí představit léto bez lenošení u vody a vodních radovánek? Rozhodně nejste sami. Většina z nás v parných letních dnech vyráží k vodě za osvěžením. To ale může být pro naše zdraví rizikové. Léto totiž každoročně přináší až o 1/4 infekcí močových cest více, než ostatní roční období. Jak o sebe správně pečovat a vyvarovat se případným obtížím?  

Zdravotní obtíže se týkají nejen dospělých, ale také dětí a dospívajících

Nejdříve si řekněme, že infekce močových cest se netýkají pouze dospělých, ale dokáží pořádně potrápit také děti a dospívající. Ženy bývají postiženy mnohem častěji než muži, což souvisí s anatomickou odlišností močové trubice, kterou mají ženy oproti mužům kratší a jsou tak hůře chráněny před průnikem bakterií močovými cestami.

U žen je situace o to komplikovanější, že se mohou přidružit také gynekologické obtíže, vaginální mykózy a výtoky. Jejich výskyt je vysoký jak u dívek, tak u dospělých žen. Lékaři uvádějí, že s vaginální mykózou se v průběhu života setká přes 75 % žen a nejčastějším obdobím jejich výskytu je léto. 

Statistiky ukazují, že močové obtíže se nevyhýbají ani dětem a zaujímají 3. místo mezi infekčními příčinami, hned po zánětech dýchacích a trávicích cest. Situace je nepříjemná i v tom, že infekce močových cest mají tendenci se často opakovat, a to dokonce až v 80 % případů. 

Pokud se s problémy setkáte, neměli byste je nikdy podceňovat, ale naopak je začněte co nejdříve aktivně řešit.

Co nás na možnou infekci močových cest upozorní? 

Příznaky se odvíjí zejména podle toho, zda jsou postiženy dolní cesty močové či horní cesty močové. Nejčastěji bývají postiženy dolní cesty močové (močový měchýř, případně močová trubice) a mezi nejčastější příznaky počítáme nepříjemné pocity charakterizované pálením, řezáním, bolestí při močení či nutkáním na močení. U malých dětí se objevují projevy neklidu, pláče, nastat může například také počůrávání u dětí, které již byly naučené na nočníček. Velký pozor je třeba dát na celkové příznaky, např. horečku, zimnici, bolesti v bedrech, přítomnost krve v moči (ta může být u všech typů zánětů močových cest), které signalizují mnohem závažnější stav nezřídka vyžadující hospitalizaci - zánět horní části močových cest - ledvin.

Jaké jsou Příčiny obtíží  

Vedle vrozených vývojových vad močového ústrojí se mezi nejčastější příčiny řadí oslabení imunitního systému organismu. Průnik virů či bakterií je kvůli snížené obranyschopnosti organismu snazší, nepřátelské bakterie se dokáží uchytit na stěnách močových cest, kde po pomnožení vyvolají infekci. Jedním z možných důvodů oslabení imunity je i opakované užívání antibiotik, které oslabí schopnost se přirozeně bránit a mnohdy tak může dojít k začarovanému kruhu v podobě vracejících se močových infekcí a následného užívání antibiotik.  

Jak předcházet infekcím močových cest? 

  • brusinkyDbejte na dostatečný pitný režim dětí i dospělých
  • Z říše rostlin si vedle oblíbených brusinek[2,3]  dopřejte také celík zlatobýl, břízu, kontryhel či méně známý, ale o to zajímavější ibišek súdánský[1] (objevíte ho v naší komplexní nabídce doplňků stravy)
  • Z vitamínů doporučujeme riboflavin, vitamín B2 
  • Nezapomínejte ani na kvalitní probiotikum (laktobacily, bifidobakterie) 
  • Předcházejte prochladnutí podbřišku a beder (u vody se převlékejte z mokrých do suchých plavek)
  • Upřednostněte koupání v bazénu před rybníky
  • Dbejte na pravidelné močení (zadržování moči podporuje vznik infekce)
  • Dbejte na pravidelné vyprazdňování (zácpa napomáhá infekci močových cest)
  • Zejména u žen je třeba dbát na správnou intimní hygienu (dbejte také u dětí na správné utírání zadečku holčiček  ze předu dozadu, používejte mycí prostředky s upraveným pH)
  • Ať to může znít paradoxně, hygienu nepřehánějte, zejména časté mytí nevhodnými prostředky může být ku škodě
  • Přednost dávejte bavlněnému dobře prodyšnému spodnímu prádlu, které žehlete
  • U žen s opakujícími se obtížemi je vhodné se doporučuje po pohlavním styku se vymočit 
  • Posilujte svoji obranyschopnost např. zvýšeným přísunem ovoce a zeleniny, otužováním, dostatečnou pohybovou aktivitou, vyvarujte se pobytu v zakouřených nevětraných prostorech
  • Používejte vhodné mycí prostředky s vhodným pH (s kyselinou mléčnou)
  • Namísto častého koupání se sprchujte

 

Záněty močových cest mohou být velmi urputným nepřítelem. V tomto článku jsme Vás seznámili s hlavními zásadami co můžete vy sami udělat, aby jste měli obtíže pod kontrolou. Pokud se tyto problémy týkají konkrétně vás nebo vašich dětí, držíme palce, abyste je co nejdříve překonali!   

Zajímavé odkazy na vědecké práce zabývající se brusinkami a ibiškem súdánským - karkadé

[1] FULLERTON Marjorie, KHATIWADA Janak, JOHNSON Jacqueline U., DAVIS Shurrita, WILLIAMS Leonard L. Determination of Antimicrobial Activity of Sorrel (Hibiscus sabdariffa) on Esherichia coli O157:H7 Isolated from Food, Veterinary, and Clinical Samples. Journal of Medicinal Food [online]. September 2011, 14(9): 950-956 [cit. 1.8.2013]. Dostupné z doi:10.1089/jmf.2010.0200.

[2] Ermel G, Georgeault S, Inisan C, Besnard M. Inhibition of adhesion of uropathogenic Escherichia coli bacteria to uroepithelial cells by extracts from cranberry. Journal of Medicinal Food [online]. 2012 Feb;15(2):126-34 [cit. 1.8.2013]. Dostupné z doi: 10.1089/jmf.2010.0312. Epub 2011 Nov 14. 

[3] Amy B Howell et. al.: Dosage Effect on Uropathogenic Escherichia Coli Anti-Adhesion Activity in Urine Following Consumption of Cranberry Powder Standardized for Proanthocyanidin Content: A Multicentric Randomized Double Blind Study. BMC Infect Dis.2010 Apr 14;10:94.