Jak na správný pitný režim dětí

banner-1200x628_pitny_rezim

Léto si žádá správný pitný režim!

Zejména v horkých dnech je třeba dbát na správný pitný režim. Situaci nesmíme podcenit zejména u malých dětí, jejichž organismus je na rozdíl od dospělého člověka na nedostatek vody velmi citlivý. Zatímco u dospělého člověka činí množství vody v organismu nejvýše 60 %, drobné tělíčko novorozeného miminka sestává z vody až z 80 %. To je také důvod, proč je i potřeba tekutin na kg tělesné hmotnosti u dětí vyšší, než u dospělých. Zatímco dospělému stačí přívod tekutiny v dávce 35 ml/kg/den, děti potřebují 2,5-3,5× tekutin více.

Proč je třeba dbát na správný pitný režim?

Správným pitným režimem zajistíme u dítěte fyziologický průběh celé řady metabolických procesů v organismu včetně zajištění správného fungování vnitřních orgánů. Dostatek tekutin je nedílnou součástí zdravé výživy dětí.

Jaké nápoje dětem nabídnout? 

kralik_pijeKlasické nápoje, které pijeme my, dospělí nemusí být pro děti vůbec vhodné. Proto se vyplatí dbát na správné složení nápojů a vybírat takové druhy nápojů, které jsou speciálně určeny pro děti. A jestli navíc patříte k těm, kteří pro své děti chtějí to nejlepší z hlediska kvality, sáhněte po výrobcích s označením bio. Z tuzemských výrobků, poctivě vyráběných v jižních Čechách, můžete sáhnout po speciálních, velmi jemných dětských bio nápojích či nálevových čajích patentově chráněné značky BABIO. Tyto nápoje u dětí spolehlivě uhasí žízeň a nabídnou jim jemné, chuťově zajímavé varianty pro denlesní plody, ostružina, rakytník či ovoce, varianta na noctišící čaj. Pro kojence (již od 1. týdne života) jsou k dispozici tradičně oblíbené bylinky – fenykl a heřmánek, nechybí ani bio čaj pro kojící maminky.

Nápoje pro Pitný režim dětí

BABIO dětské BIO čaje představují to nejlepší z ryzí přírody - vybrané bylinky a ovoce - pro výrobu těch nejlahodnějších dětských čajů, které si vy i vaše děťátko zamilujete! Baleny jsou po 20 nálevových sáčcích (samostatně balené v papírových přebalech), bio nápoje jsou baleny v praktických dózách po 180 g (45 porcích). 

BABIO dětské BIO čaje byly v roce 2018 testovány ve vybraných Mateřských centrech v ČR. 99 % maminek bylo ve spotřebitelském testu spokojeno s vůní i chutí čaje. Ostatním maminkám by ho pro jejich dětičky jednoznačně doporučily!  

caj-akce-1033x480_banner_2plus1

Domácí „limonáda“ pro děti

Bio nápoje BABIO můžete dětem připravit do větší nádoby, obohatit vybraným ovocem (jahodami, malinami, borůvkami či melounem), dochutit citronem a případně bylinkami (mátou či meduňkou z vaší domácí zahrádky či truhlíku) a připravit tak dětem chuťově zajímavou domácí „limonádu“ (pozn. malým dětem hotový nápoj podávejte bez kousků, předem ovoce propasírujte nebo rozmixujte). 

Okurka - Vašim nápojům dodá šťávu a osvěžení 

Starším dětem bude skvěle chutnat voda s citronem v kombinaci s okurkou, kterou nakrájíte na kolečka. Urodily se vám okurky na zahrádce? Skvělé, určitě je využijte i do nápojů, které budou chutnat celé vaší rodině. Pro děti nápoj připravte bez perlivé vody, která neprospívá jejich citlivému zažívání a nahraďte ji neperlivou vodou. 

Přehled kdy je potřeba dbát na zvýšenou potřebu tekutin

  • V horkém letním počasí
  • Při zvýšené pohybové aktivitě (skákání na trampolínách, dovádění na zahradě či v bazénu)
  • Při nemocech, zejména průjmu, horečce nebo zvracení. 

Pocit žízně známe už jako dospělí, u dětí pocit žízně chybí

Je důležité si uvědomit, že malé děti nepociťují a ani ještě neumějí dát najevo žízeň. Proto je třeba tekutiny zejména v horkém počasí aktivně nabízet. Dětské lahve s vodou umísťujte vždy v zorném poli dítěte a tím je budete podporovat v příjmu tekutin. Nikdy nepodávejte dětem nápoje příliš ledové, ani příliš horké. 

Pitný režim v případě, že se objeví nemoc  

Při nemocech, zejména průjmu, horečce nebo zvracení je třeba dítěti doplňovat nejen vodu, ale také ztracené ionty a minerály. Vhodné jsou orální rehydratační roztoky, Vhodné jsou orální rehydratační roztoky, např. Kulíšek (od ukončeného 1. týdne) nebo Kulíšek Forte (od ukončeného 4. měsíce). Kulíšek je dostupný běžně v lékárnách a je volně prodejný. Připravuje se podle přiloženého návodu těsně před podáním smícháním prášku s kvalitní pitnou vodou. Podává se ideálně chlazený, po lžičkách. Není vhodné jej dochucovat ovocnými šťávami či sirupy. Obvykle se podává 30 – 50 ml/kg tělesné hmotnosti po dobu 4 hodin – podáváme např. 5 – 10 ml Kulíška po 5 – 10 minutách. Pokud se jedná o dítě kojené nebo na náhradní kojenecké výživě, nepřestávejte kojit či podávat kojenecké mléko a Kulíška podávejte navíc. Je potřeba myslet na to, že pokud se stav dítěte nezlepšuje, nebo se naopak zhoršuje, je nezbytné vyhledat lékařskou pomoc.

Po ukončení léčby onemocnění přichází ke slovu rekonvalescence – v tomto případě tzv. realimentace – návrat k běžné stravě. U kojených dětí či dětí, kterým podáváme kojenecké mléko to spočívá v pokračování kojení či podávání kojeneckého mléka, u starších dětí zpočátku zcela vynecháme stravu s obsahem tuků, upřednostníme rýži, mixované brambory, zeleninové pyré, suchary a libové kuřecí maso.  

Dehydratace dětí - co byste měla znát

Děti, zejména do tří let věku jsou na nedostatek tekutin velmi citlivé. Již ztráta 10 % z tělesné hmotnosti může být kritická. Na nutnost okamžitého doplnění tekutin nás upozorní např. tmavší, koncentrovanější moč dítěte. To už je ale varovným signálem hrozícího nedostatku tekutin - dehydratace. Dalším z jejích projevů je bolest hlavy, únava, u velmi malých dětí mírně propadlá velká fontanela na hlavičce, neklid, podráždění, zvýšená nebo naopak snížená míra fyzické aktivity, apatie – to však již poukazuje na závažné projevy dehydratace, stav, kdy se může jednat o ohrožení života dítěte. Nedostatek tekutin tedy nikdy nepodceňujme a věnujeme mu naši rodičovskou pozornost.

Víte, jaké druhy tekutin dětem nepodávat vůbec?

  • Naprosto nevhodné jsou pro děti kolové nápoje a přeslazené sycené limonády. Chybou je podání koly při zvracení či průjmu, kde se mylně traduje její doporučené podávání. Kolové nápoje obsahují nevhodný kofein, navíc jsou přesycené cukrem, a tudíž nevhodné pro hrazení tekutin. Zažívání dětí dráždí také oxid uhličitý, který u malých dětí způsobuje nadýmání. U kolových nápojů je navíc nevhodný i vysoký obsah fosforečnanů, který poškozuje zubní sklovinu a přispívá k odvápnění kostí. Podání malé skleničky koly je opodstatněné jen u kolapsových stavů dospívajících.
  • Minerálky - u starších dětí lze výjimečně podat mírně či středně mineralizovanou vodu, nejlépe neperlivou, pozor ale na slazené druhy. Silně mineralizované vody nepodáváme vůbec.
  • Tonik – přítomný chinin je nevhodný jak pro děti, tak pro těhotné i kojící ženy.
  • Energetické nápoje - tyto nápoje vůbec nejsou vhodné pro děti a dospívající. Nápoje v plechovkách přímo magicky lákají k jejich konzumaci, a není výjimkou vidět děti školního věku, jak si v supermarketu energetické drinky kupují. Energetické nápoje obsahují kofein, mnohdy ve velmi koncentrované podobě, který je pro správný vývoj mozku dětí zcela nevhodný. To samé se týká i dospívajících, jak ukazují některé studie, kofein u adolescentů nevhodně moduluje jejich chování. Nevhodné je také velké množství přidaného cukru a aditivních látek jako jsou například azobarviva.
  • Nápoje s obsahem barviv, umělých sladidel, aromat a jiných aditivních látek.

Džusy s otazníkem – důležitá je míra

Džusy můžeme podávat od 1. roku věku. Džusy je vhodné ředit vodou v poměru 1:1, protože obsahují vyšší obsah ovocných kyselin, které mohou na dítě působit dráždivě. Nezaměňujte džusy s nápoji s ovocnou složkou. Ty obvykle obsahují velmi malý podíl ovocné šťávy (třeba jen 10 % či méně) a naopak obsahují velké množství přidaného cukru (ve formě sacharózy nebo glukózofruktózového sirupu), který v této podobě a množství není vůbec vhodný. Starším dětem můžeme převedením obsahu cukru na počet kostek cukru ukázat, jak velmi nezdravý takový nápoj je. Kostka cukru váží přibližně 2,5 g. I když pro jednoduchost zaokrouhlíme, můžeme se dopočítat neuvěřitelných 30, někdy i 50! kostek cukru v 1,5 litru nápoje!

Speciální kategorie - sportující děti - sportovní nápoje 

Pro odvětví sportu jsou na trhu speciální druhy, tzv. sportovní nápoje. Pokud dítě vykonává intenzivně některý sport, je pochopitelné, že je tomu třeba přizpůsobit i jeho pitný režim. Hradit v dostatečné míře je třeba nejen ztráty vody, ale také hlavních iontů a dalších nezbytných minerálních látek. Takový nápoj může obsahovat i přidaný cukr ve vhodné formě a množství. S výběrem poradí např. zkušený výživový poradce, v Praze můžete kontaktovat odborníky z Výživového instututu Praha, vyzkoušet můžete také iontový hypotonický nápoj Iontia Sport, určen od 3 let věku, navíc obohacen o zinek.