Zpátky do školy!

 Zpátky do školy! Jak co nejlépe připravit děti na návrat do školy?

Děti tuto větu nerady slyší, ale co naplat, září a s ním spojený nový školní rok už je téměř tady. Školy, školky, školní družiny a zájmové kroužky už opět brzy opět ožijí švitořivými dětskými hlásky. Není proto divu, že přípravy jak učitelů, tak rodičů, nabírají postupně na intenzitě a vrcholí s prvními zářiovými dny. Jak na to, abyste vše stihli a přitom si užili pohody zářiových dnů? 

Začátek školního roku nepodceňte, připravte se včas!

Také jistě chcete, aby se vašemu dítěti či dětem ve škole líbilo a dařilo se jim, a to už od prvního dne. Každý první krok je důležitý, někdy může být ale obtížný. Řiďte se heslem: "Štěstí přeje připraveným." Jakmile najdete čas a budete mít chuť, pusťte se do příprav. Udělejte nájezd na papírnictví a pořiďte vše potřebné už s předstihem, vyhnete se tak nepříjemným frontám a vaše dítko bude mít včas vše pěkně pohromadě nachystané.

První školní den je zdrojem řady emocí, jaké budou u vašeho školáčka převažovat?

První školní den je výjimečný zejména pro prvňáčky, citlivě ho ale prožívají všechny děti. Těší se na kamarády, na paní učitelky a oblíbené předměty. Některé děti však mohou před nástupem do školy prožívat pocity nejistoty a obav, zejména v případě, že jdou poprvé do nového, neznámého prostředí. Je na nás rodičích a prarodičích, jak se s tím popasujeme. Buďme v tento den pro své děti spíše parťáky, kteří je v případě potřeby podrží a podpoří. Je vhodné dětem předem říct, co se zhruba bude první den dít a před cestou do budovy školy je ujistit o vaší bezpodmínečné lásce. Podpoře je třeba milým slovem či gestem. Toto ujištění je velmi důležité nejen pro děti, ale také pro dospívající, přestože to pochopitelně nedají najevo.

Návrat do školy by neměl být jen o nákupech v papírnictví, nutné je nastolit režim dne a dbát na zdraví dětí 

Maminky mají často tendenci nástup do školy řešit jen z hlediska pořízení nutného vybavení. To je ale chybou. Po prázdninách je nutné opět navodit pevný řád, čím dříve se do toho pustíte, tím lépe. Nezapomeňte na brzké ranní vstávání, které vaše dítka bude čekat a dbejte už s předstihem na dodržování včasného odchodu do postele. Nic naplat, prázdniny prostě končí. Zajímejte se také o to, co můžete pro svého školáčka udělat i z hlediska zdraví a psychické pohody a řekněme si k tomu více. Přinášíme vám pár osvědčených tipů pro úspěšný start v novém školním roce!

Úspěšný start dne - zdravá a vyvážená snídaně

Snídaně je pro školáky nejdůležitějším jídlem dne. Přesto z průzkumů vyplývá, že mnoho dětí ráno nesnídá pravidelně či vůbec, prvním jídlem dne tak bývá až svačina, u mnoha dětí řešená nákupem ve školním automatu. Děti obecně preferují sladkou chuť, která při výběru jídel hraje prim. Sladké sice poskytne chvilkový pocit spokojenosti, nadbytek jednoduchých cukrů však vede k rozkolísání hladiny krevního cukru s opětovnou chutí na sladké a s rychlejším nástupem pocitu hladu, narušené bývá také soustředění na výuku. Mějte proto kontrolu nad tím, zda a co vaše dítě snídá. Snídaně a svačiny připravujte doma, sami se nezapomeňte také nasnídat, buďte svým dětem příkladem. 

 

970x310_snida_cela_rodina_KK

 

Každé ráno začínejte vyváženým jídlem ideálně do hodiny od probuzení, usnadníte jak tobě, tak vašemu dítěti soustředění na plnění pracovních úkolů a podpoříte také psychickou výkonnost. Děti, které nesnídají, bývají více unavené a mívají horší výsledky v důsledku snížené pozornosti. Snídaně si zaslouží vaši pozornost také proto, že je zároveň jedním ze základních návyků prevence výskytu obezity u dětí, dospívajících a v dospělém věku.

Tipem na zdravou snídani může být pro menší děti Kozí kaše s obsahem prospěšného kozího mléka, které dětem dodává cenné proteiny a vitamíny. Kozí kaši můžete navíc ozdobit kousky ovoce. Starším dětem zpestříte ranní vstávání hrnečkem lahodného kakaa, spíše než po běžném instantním kakau sáhněte po novince, Proteinovém kakau. V porovnání s běžnými instantním kakaem má Proteinové kakao v průměru nižší obsah cukru až o 59 % a vyšší obsah kakaa v průběhu o 4 %, navíc dodává vlákninu, vitamíny, minerály a MCT tuky z kokosu. Krásně zasytí a MCT tuky prospívají i činnosti centrálního nervového systému, velmi vyhledávané jsou rekreačními i profesionálními sportovci. 

Výživa pro mozek školáků a předškoláků 

Pro správný vývoj a funkci mozku novorozenců, dětí i dospělých jsou velmi důležité nenasycené mastné kyseliny.[1]  Obzvláště důležité jsou u hyperaktivních dětí s ADHD, tedy dětí s poruchou pozornosti a soustředění, dále u dětí s poruchami učení a úzkostných či depresivně laděných dětí.[2,3,4] Nenasycené mastné kyseliny můžete dětem dodávat stravou, jednoduše tím, že obohatíte váš jídelníček o vhodné potraviny. Výborným zdrojem nenasycených mastných kyselin jsou mořské ryby (losos, makrela), proto se je snažte do jídelníčku pravidelně zařazovat. Výborným zdrojem jsou také často opomíjené ořechy a semínka, nezapomeňte ani na listovou zeleninu a při přípravě pokrmů zařazujte kvalitní rostlinné oleje. Málokdo ví, že kozí mléko obsahuje těchto cenných látek více než mléko kravské, běžně používané. Přitom kozí mléko má oproti kravskému mléku mnoho benefitů včetně lepší stravitelnosti a vyššího obsahu minerálů. Jeho obliba se neustále zvyšuje. Nechte vaše děti objevit chuť kozího mléka, zařazujte kaše s kozím mlékem, jogurty a kozí sýry. V kuchyni mějte při ruce čerstvé či sušené kozí mléko, široce jej využijete do celé řady pokrmů a nápojů. 

Pitný režim

Dbejte na správný pitný režim v průběhu celého dne. Pokud vaše dítě méně pije, předejděte možným obtížím dítěte a poproste paní učitelku a paní družinářku, aby pitný režim ohlídaly, také doma nápoje často připomínejte, event. zkuste jejich přívod zatraktivnit např. lahví, kterou si dítě samo vybere. Naučte dítě pít samotnou vodu, velmi vhodné jsou jemné dětské čaje - vyzkoušet můžete např. bio čaje s důrazem na kvalitu BABIO, které obsahují 100 % bylinek a ovoce v bio kvalitě. Pro starší děti, které již objevily sladkou chuť nabídněte granulované nápoje velmi jemně slazené laktózou, mléčným cukrem, tyto nápoje na rozdíl od přeslazených nápojů nevadí dětským zoubkům a nemají ani souvislost se zubním kazem. Takové nápoje nabízí již výše jmenovaná značka BABIO, na českém trhu jsou skutečně jedinečné a na jejich kvalitu se skutečně můžete spolehnout.

Zaveďte řád

Děti potřebují pro své fungování určitý řád. Nejdůležitější je ranní a večerní režim. Mantinely, ve kterých se děti smějí pohybovat jste možná v létě posunuli, nyní je ale opět nastavte. S pevně daným režimem jsou děti spokojenější. Děti potřebují přesně vědět, co po nich chcete, lépe tak plní své povinnosti. Mladším dětem pomůže denní program znázorněný obrázky, starší děti ocení seznam v bodech či schémata. 

Spánek

Dostatek kvalitního spánku je velmi důležitý. Odpočaté dítě lépe zvládá režim během celého dne a také lépe udrží pozornost při výuce. Ospalé dítě se necítí dobře, dělá více chyb a celkové výsledky v ten den nebudou příliš valné.  Rozhodně proto dětem netolerujte ponocování. Dítěti dopřejte dostatek pohybové aktivity během dne, protože fyzicky unavené dítě dobře usíná a lépe spí. 

Přejeme vám, abyste nástup svých dětiček do školního či předškolního zařízení dobře zvládli, nepostihla vás únava a vyčerpání z kolotoče zařizování a aby byl pro vaše dětičky nový školní rok o stupínek lepší :) 

PS: Pokud si s výživou či denním režimem dětí nebudete vědět rady, neváhejte kontaktovat zkušenou výživovou poradkyni a koučku Veroniku Poskočilovou, tel. pro objednání je: 737 755 659. 

vyzivove-poradenstvi-veronika-970x410_banner_deti

 

Literatura: 

[1] Pathways of Polyunsaturated Fatty Acid Utilization: Implications for Brain Function in Neuropsychiatric Health and Disease
Joanne J. Liu, Pnina Green, J. John Mann, Stanley I. Rapoport, M. Elizabeth Sublette Brain Res. Author manuscript; available in PMC 2016 Feb 9. Published in final edited form as: Brain Res. 2015 Feb 9; 0: 220–246. Published online 2014 Dec 8.

[2] Bentsen H: Dieta polyunsaturated fatty acids, brain functionand mental health. Microb Ecol Health Dis. 2017; 28(sup1): 1281916. Published online 2017 Feb 6.

[3] Burgess, J. R., Stevens, L., Zhang, W, Peck, L.: Longchain polyunsaturated fatty acids in children with attention-deficit hyperaktivity disorder. Am. J. Clin. Nutr., 71, 2000, (Suppl), pp. S327-S330.
[4] Edwards, R., Peet, M., Shay, J. Horrobin, D.: Omega-3 polyunsaturated fatty acid levels in the diet and red blood
cell membtranes of depressed patients. J. Afect Disord.,48, 1998, pp. 149-155.