Alergie na mléko, intolerance, pseudoalergie - Kdo se v tom má vyznat?

 alergie na mleko a intolerance mleka rozdil

 

Na našem chatu se nám množí dotazy maminek na „alergii na laktózu“ nebo „intoleranci mléka“. Těmto problémům dětského věku je věnováno hodně pozornosti v odborné literatuře, proto chceme přinést všem maminkám, které jsou našimi sledovatelkami, stručné a jednoduché rozlišení.

Co je to alergie na mléko a co znamená intolerance mléka?

U kojenců a malých dětí se můžeme setkat jak s alergiemi na mléko, tak s intolerancemi. Velmi podstatné je to, že zatímco alergie vychází z obranné reakce imunitního systému, potravinová intolerance je porucha metabolismu - tedy porucha vstřebávání stravy. U malých dětí po zavedení příkrmů s ovocem se pak mohou objevit i pseudoalergie. U alergie se organismus nepřiměřeně brání proti určité složce stravy, kterou považuje za rizikovou. V kojeneckém věku takové alergické reakce vyvolávají většinou alergizující bílkoviny kravského mléka. Klasickým projevem alergie je okamžitá reakce i na velmi malé množství alergenu. Mezi nejčastější příznaky potravinové alergie patří například vyrážky, otoky, rýma, únava, průjem a zvracení. Obvykle se tyto příznaky objeví v průběhu několika minut po konzumaci, případně styku s danou potravinou.

alergie na mleko

Co je to intolerance?

Intolerance na mléko bývá nejčastěji spojována s laktózou, tedy mléčným cukrem, který je hlavním cukrem i mateřského mléka. K trávení laktózy (jejímu štěpení na glukózu a galaktózu) potřebujeme enzym laktázu, který se tvoří hlavně ve sliznici tenkého střeva. Děti se rodí se schopností vysoké produkce tohoto enzymu, takže jsou schopny dobře trávit mateřské mléko. Trávení laktózy napomáhají i přátelské bifidobakterie, kterými se trávicí trakt dítěte osidluje zhruba do 3 hodin po spontánním porodu. Pokud se kojenec nenarodí s genetickou poruchou tvorby enzymu, je schopen plně trávit mléčný cukr. Může však dojít k tzv. přechodné intoleranci laktózy, například po užívání antibiotik nebo po silných průjmech, kdy dojde k dočasnému poškození střevní sliznice.

Jaké jsou příznaky intolerance na mléko?

První příznaky intolerance se objevují nejčastěji 15-60 minut po podání většího množství netolerované potraviny. Mezi typické projevy intolerance patří například bolení bříška, plynatost, průjem nebo zvracení.

 

intolerance na mleko

 

Co je to Pseudoalergie?

Pseudoalergie je přecitlivost na potravinu nebo nějakou její složku. S krátkodobými projevy pseudoalergií se setkáváme např. po vyšší konzumaci ovoce (např. jahod) nebo rybích produktů, anebo potravin s vyšším obsahem aditiv (např. oxidu siřičitého apod.). 

Co dělat?

Bohužel příznaky výše popsaných reakcí organismu mohou být u dětí velmi podobné: Ať už se jedná o bolesti bříška - koliky nebo průjem, nevolnost až zvracení, kožní vyrážky, atopický ekzém, případně celkový diskomfort - „neprospívání“. Pro maminku není jednoduché poznat důvod těchto obtíží. Je potřeba vždy konzultovat s pediatrem a následně i se specialistou – imunologem/alergologem. Dalším krokem je pak výběr vhodných potravin s nízkým alergizujícím nebo intolerančním potenciálem.

Chcete i Vy spokojené dítě?

Přečtěte si více o přednostech kozí kojenecké výživy naše-mléko. Lehce stravitelné i pro citlivá bříška a zároveň s nízkym alergenním potenciálem. To nejlepší pro zdravý vývoj vašeho miminka. Příště si řekneme více o prevenci, zvýšení orální tolerance vůči alergenům a také o “oknu příležitosti” v kojeneckém věku.

 

spokojene dite